Az anyatej lehet a rák igazi gyilkosa? - szenzációs új felfedezést tettek a tudósok!

Ráadásul mindezt öntudatlanul tették, hiszen véletlenül bukkantak rá az azóta Hamletnek keresztelt anyagra, ami csodaszer lehet a rák gyógyításáért folyó küzdelemben, ugyanis az anyatejben lévő egyik fehérje elősegíti az apoptózist, vagyis a programozott sejthalált! 

A svéd Lund Egyetem és a Göteborgi Egyetem kutatói fedezték fel azt az anyagot az anyatejben, amely megöli a rákos sejteket, és mostanra vált lehetségessé, hogy embereken is teszteljék ezt a tulajdonságát. A nemes egyszerűséggel HAMLET-nek nevezett komplexum nem más, mint a humán alfa-laktalbumin egyik variációja, amely képes elpusztítani a tumorsejteket. (Human Alpha-lactalbumin Made LEthal to Tumour cells) 

Hólyagrákban szenvedő betegeket kezeltek HAMLET-tel, és a terápia során azt tapasztalták, hogy a rákos sejtek a vizelettel ürültek minden egyes kezelést követően. A pozitív tapasztalat alapján remény van arra, hogy a jövőben kifejleszthető lesz egy daganatos betegségek elleni gyógyszer.

Eredetileg nem ezt keresték, még 1995-ben az anyatej antibakteriális összetevőinek vizsgálatakor fedezték fel a HAMLET-et. Egészen pontosan az anyatej baktériumölő hatását vizsgálták a tüdő rákos sejtjein, amikor is csodálkozva tapasztalták, hogy a tej elpusztította a tumorsejteket. A HAMLET előnye ráadásul még az, hogy csupán a rákos sejteket pusztítja el, az egészségesekre nincs hatással. 
 

Reméljük hamarosan újabb eredmények szólnak majd amellett, hogy eredményesen felvehető a verseny korunk pestisével!

Oszd meg, ha te is reménykeltőnek találod!

Ne felejtsd el megosztani, hogy mások is lássák!

×